Skip to Content

De psychologie van kleuren: kleren, interieur en humeur laten matchen

dylon_article24
 • Kleuren beïnvloeden de manier waarop we denken en voelen
 • Rood stimuleert, blauw kalmeert, groen verfrist en violet bevordert het zelfvertrouwen
 • Pas de kleuren van je kleding en stoffen met behulp van textielverf aan op jouw behoeften

Naast het laten knallen of accentueren van je coole, nieuwe Scandinavische bank, hebben kleuren veel meer te bieden dan dat. Wil je harten sneller laten kloppen? Draag rood. Kan een introverte persoon zich niet openen? Een scheutje geel in je kleding kan helpen. Er zijn redenen waarom violet perfect is voor interviews, terwijl het dragen van blauw precies het juiste moment is voor eerste afspraakjes. Als je je afvraagt ​​hoe je je kleding – of inrichting – kunt afstemmen op je stemming of welke kleur je moet kiezen voor je nieuwste project, dan is dit wat je moet weten:

Vurig en vastberaden – rood is de kleur van gevaar en zinnelijkheid en laat je bloed pompen. Letterlijk – het verhoogt de bloeddruk en verhoogt de ademhaling. Bij effectief gebruik kan het energie opwekken, opwinden en stimuleren. Aan de andere kant is het ook geassocieerd met irritatie en agressie.

In het interieur: het is de perfecte kleur om te gebruiken als je meteen de aandacht wilt trekken – een felrode lamp, stoel, kussen of een ander stoffen detail zijn geweldige manieren om een ​​kamer tot leven te brengen.

In de mode: een felle tint, zoals DYLON Tulip Red machinewas verf, is krachtig en sexy. Als je je slap voelt, kan een klein rood detail zoals een sjaal precies zijn wat je nodig hebt. Bent je op zoek naar romantiek? Een studie toonde aan, dat mannen zich meer romantisch aangetrokken voelen tot vrouwen in het rood.

dylon_article24

Als antithese tegen rood, werkt blauw kalmerend en ontspannend. Het verlaagt de hartslag en vertraagt ​​de ademhaling, waardoor rust en verwijl mogelijk zijn.

In het interieur: gebruik een palet met verschillende tonen blauw in je slaapkamer en woonruimtes, om een ​​element van rust in je huis te halen. Stoffen elementen zoals kussens, gordijnen en plaids zijn dé ideale manier om deze kleur in jouw ruimte te brengen.

In de mode: omdat blauw vertrouwen en rust uitstraalt, is het de perfecte keuze voor een eerste date of een belangrijke vergadering. Ga voor een lichtere kleur zoals Ocean Blue van DYLON voor een heldere, flirterige touch die jouw date op z’n gemak zal stellen of Navy Blue voor professionele situaties.

Lommerrijk en natuurlijk – groen roept gevoelens op van verjonging, verfrissing en kalmte. Het is de meest rustgevende kleur voor je ogen en er wordt verondersteld dat het stress vermindert.

In het interieur: een volle tint zoals Emerald Green van DYLON is een goede keuze voor gemeenschappelijke woonruimtes zoals eetkamers, woonkamers en badkamers.

In de mode: naast zijn verjongende eigenschappen heeft groen nog het voordeel, dat het past bij de meeste huidtinten, waardoor het ideaal is voor alles van jassen tot accessoires.

Geel en oranje

Helder en uitnodigend – oranje en geel zijn kleuren die het geluk bevorderen, het gesprek stimuleren en het energieniveau doen verhogen.

In het interieur: terwijl beide kleuren de eigenschap hebben om gesprekken te stimuleren, kan teveel van beide leiden tot irritatie – dus gebruik ze alleen als accenten.

In de mode: vaak gebruikt voor decoraties, accessoires of om een statement te maken, geel en oranje kunnen een gevoel van natuurlijkheid oproepen en communicatie bevorderen

Etherisch, luxueus en inspirerend – paars heeft het karakter om een ​​ingetogen autoriteit te bieden.

In het interieur: rijk, dramatisch en verfijnd, violet wordt geassocieerd met luxe en creativiteit, waardoor het ideaal is als accent of als secundaire kleur voor kussens, handdoeken en plaids.

In de mode: omdat het zelfvertrouwen uitstraalt, is paars een goede kleur voor een sollicitatiegesprek. Ga voor moedig met een hoofd-tot-teen-ensemble of voeg een vleugje violet toe aan een mooi accesoire.

Elegant, droevig of sexy – afhankelijk van waarom je zwart draagt, heeft deze kleur vele facetten om jouw stemming te vertegenwoordigen.

In het interieur: zwart is goed als accentkleur om uniformiteit te creëren en het interieur te doen aarden.

In de mode: zwart zweeft tussen punk, professioneel en sexy – afhankelijk van de situatie. Neem altijd een beetje kleur, om je ensemble niet te treurig te maken.

Gerelateerde producten
 • Kleurentheorie: hoe je kleuren kan combineren zoals een professional

  Ga verder dan zwart en grijs! Bekijk de crème-de-la-crème en ontdek nieuwe kleurcombinaties – zorg ervoor dat jouw kleding altijd up-to-date is…

 • Machinewas verf 101: hoe je (bijna) alles in je wasmachine kunt verven

  Wist je dat je wasmachine geheime superkrachten heeft om textiel te verven? Hier lees je hoe je jouw huis en garderobe kunt opfrissen en verfraaien met machinewas verf.

 • Inspiratie voor je woonkamer: hoe je alles mooier maakt met textielverf

  Breng het interieur van je woonkamer weer in orde! Deze eenvoudige machinewas verf tutorials laten je kussenslopen, plaids en gordijnen weer stralen.