Skip to Content

Kleurentheorie: hoe je kleuren kan combineren zoals een professional

dylon_article29
 • Ervaar hoe je het kleurenwiel kunt gebruiken om spannende en stijlvolle kleurencombinaties te creëren die er altijd goed uitzien
 • We leggen je uit wat complementaire, analoge, split-complementaire en monochromatische looks zijn
 • Handige tips en ideeën uit de mode-industrie zorgen ervoor, dat je weet hoe je je kleding kunt combineren en verven voor dé perfecte look!

Wilt je garderobe meer dan zwart en grijs, maar je weet niet waar je moet beginnen? De wereld van stof en kleur kan ontmoedigend lijken. Lichte combinaties worden soms geprezen en soms verafschuwd. Rood en roze kan de beste óf de slechtste combinatie zijn en zo zijn er nog genoeg combinaties die heel veel succes of juist geen geluk hebben gehad. Dus? Lees verder om te ontdekken hoe je kleding kunt combineren én verven en om ervoor te zorgen dat je look altijd cool en stijlvol blijft…

Kleur – jouw charmeur!

Het kleurenwiel heeft vier basisregels, om ervoor te zorgen dat je nooit meer een slechte kledingdag zult hebben:

1. Complementair

Het oude gezegde klopt nog steeds: opposites attract. Volgens de kleurentheorie zijn "complementaire kleuren“ die kleuren die aan de tegenovergestelde zijden (en op gelijke afstand van het midden) van het kleurenwiel staan. Je hebt ook een beetje bewegingsruimte – een combinatie met een kleur die dichter bij het centrum staat samen met een complementaire kleur van de buitenrand kan echt geweldig zijn. Verf bijvoorbeeld een blouse met DYLON Peony Pink en draag deze met een geverfd Emerald Green kokerrokje voor een opvallende business look.

a

2. Analoog

Niet minder uitdagend, maar iets klassieker zijn de "analoge" kleurencombinaties. Dat wil zeggen, alle kleuren die op het kleurenwiel elkaar raken: bordeauxrood en donkeroranje, lichtblauw en groen, rood en warmroze, enzovoort. Het is uitzonderlijk, dat de overgrote meerderheid van de kleuren die qua toon hetzelfde zijn, er samen heel goed uit zien. Probeer het uit en breng een spijkerbroek weer in orde met DYLON Navy Blue machinewas verf, draag je jeans met een groenblauw shirt en groene accessoires.

3. Split-complementair

Zou het niet spannend zijn, als complementaire en analoge kleuren kunnen worden gecombineerd? Nou ja, goed nieuws, dat gaat! Dit wordt "split-complementair" genoemd en werkt als volgt: je kiest een tint (bijvoorbeeld violet) en vindt de complementaire kleur (geel), maar in plaats van ze te koppelen, neem je de kleuren aan beide zijden om te landen bij een definitieve combinatie: violet, honinggeel en perengroen. Nog extremer is een "triadische" combinatie: drie kleuren op gelijke afstand van elkaar op het kleurenwiel. Een outfit in deze combinatie zou kunnen zijn: een jurk die is geverfd met DYLON Ocean Blue, samen met een blazer in Tulip Red en een warmgele sjaal.

4. Monochroom

Ook wel bekend als "ombré" of "verloop“, het "monochrome" uiterlijk gebruikt één wig van het kleurenwiel om te spelen met verschillende tinten en intensiteiten. Een monochrome rode look kan bijvoorbeeld aan de buitenrand beginnen en zijn weg naar het midden vinden: bordeauxrode jeans, een rode top en een lichtroze jas. Een andere benadering is om één kleur te gebruiken, maar de intensiteit ervan te variëren. Verf bijvoorbeeld een witte rok met DYLON Peony Pink machinewas verf tot de volledige intensiteit (één pod op 600 g stof), dan een wit hempje tot de halve intensiteit (één pod op 1,2 kg stof) en draag de twee samen.

De kneepjes van het vak

1. Print-spiratie

Noteer de kleuren en verhoudingen die je favoriete prints en patronen hebben en maak ze na door items te vinden die erbij passen.

2. Stylist-hack

Je favoriete websites, tijdschriften en kledingwinkels huren stylisten in om outfits samen te stellen. Gebruik hun expertise door te zien welke kleuren ze hebben gecombineerd en doe ze na.

3. Het beste van Pinterest

Typ 'violet kleurenpalet' in de Pinterest-zoekbalk en er verschijnen pagina's met styles die je kunt namaken.

4. Familie is belangrijk

Pastelkleuren, aardetinten en poederige tinten behoren allemaal tot verschillende kleurenfamilies – bij twijfel houd je je aan één familie en er kan niks fout gaan.

Gerelateerde artikelen
 • Verf het groen: hoe je met je garderobe de wereld jaloers kunt maken

  Groen is een expressieve kleur met klasse – ervaar hier hoe je deze kleur in je garderobe kunt integreren met deze drie geraffineerde machinewas tutorials.

 • In het blauw: hoe je kleding in de coolste kleur van dit seizoen verft

  Von dubbel denim tot modieuze pakken in electric blue – een blauwtje lopen was nog nooit zo cool! Doe mee met deze revolutie en verf jouw kleding in de mooiste kleur van dit seizoen…

 • Om rood van te worden: 5 DIYs om jouw garderobe te laten stralen

  Kom binnen en ontdek de coolste trends van de internationale catwalks met vijf schitterende tutorials over verven met rode textielverf. Hier lees je hoe je jouw blazer, jurk, jeans, schoenen of tas kan veranderen.