Skip to Content

Handwas verf 101: een handleiding voor beginners

dylon_article17
 • Verven met de hand is een makkelijke en effectieve manier om je kleding en woontextiel te veranderen
 • Ideaal om fijne en delicate was en kleine stukken stof te verven
 • DYLON handwas verf is verkrijgbaar in een breed scala aan prachtige kleuren

Dus je wilt aan de slag met handwas verf, maar je weet niet precies hoe het werkt of waar je moet beginnen? Uitstekend. Dat is precies waar dit artikel over gaat – om je te helpen in deze geweldige wereld van de textielverf. Een kleine waarschuwing vooraf: het is nogal verslavend, dus als je eenmaal begint, wil je misschien nooit meer ophouden. Maar dat is ook goed zo, want je garderobe en je huis zullen je dankbaar zijn.

Wat is verven met de hand?

Eenvoudig gezegd is verven met de hand het proces waarbij textielverf wordt gebruikt om de kleur van een stuk stof door een handwas te veranderen in plaats van de wasmachine te gebruiken. Technisch gezien reageert de textielverf met de natuurlijke vezels van een weefsel (en met eventuele kleurstoffen die de stof al bevat) om de stof een frisse, nieuwe tint te geven. Naast een stof in het geheel te verven, kunnen verschillende andere technieken (en meerdere kleurstoffen) worden toegepast om coole effecten te creëren.

dylon_article17

Waarom met de hand verven?

De belangrijkste voordelen van handwas verf zijn, dat het eenvoudig te gebruiken is en dat je aanzienlijk veel controle hebt over het resultaat. De verf kan zorgvuldig worden aangebracht, waardoor het een uitstekende keuze is voor het verven van delicate was die niet geschikt is voor de wasmachine (zoals zijde bijvoorbeeld) en voor kleine voorwerpen zoals sokken. De stof kan ook worden behandeld met verfafwijzende technieken zoals Batik, Shibori en dip-dye, technieken die er misschien wel ingewikkeld uitzien, maar eigenlijk heel gemakkelijk zijn.

Als je geen beginner meer bent, kun je ook handwas verf gaan mengen en een beetje spelen met de absorptietijd om extra kleuren, tinten en tonen te creëren.

Hoe je met de hand kunt verven

Wanneer je een project gaat uitvoeren, zijn er een paar dingen die je nodig zult hebben. Vanaf nu gaat het alleen nog maar leuk worden…

Wat je nodig hebt:

 • Handwas verf – de DYLON handwas verf is verkrijgbaar in een groot aantal schitterende kleuren
 • Rubberen handschoenen – om je huid te beschermen
 • Kunststof matten of afdekkingen – om je werkoppervlak te beschermen
 • Een emmer, kom of gootsteen – om het verfbad te maken. (Afhankelijk van de grootte van het project, heb je er één of meerdere nodig.) Opmerking: de kleurstof kan plastic bevlekken, dus gebruik indien mogelijk roestvrij staal of glas
 • Keukenweegschaal – om nauwkeurige resultaten te bereiken
 • Maatbekers – om zout en water af te meten
 • Zout (niet gejodeerd) – om het verfproces te stimuleren

Voor je begint:

 • Controleer of de stof die je hebt gekozen geschikt is om te verven
 • Lees zorgvuldig de aanwijzingen in elk pakje DYLON handwas verf
 • Weeg de stof om te zien hoeveel verf je nodig hebt (één pakje DYLON handwas verf kan 250 g textiel tot de volledige intensiteit verven)
 • Was het textiel in warm water en houd het vochtig.
 • Test indien mogelijk de textielverf op een stuk van dezelfde of vergelijkbare stof voordat je begint

De procedure:

 1. Gebruik rubberen handschoenen en los de textielverf op in 500 ml warm water
 2. Vul een kom met zes liter warm water en roer er 250 g zout in totdat het is opgelost.
 3. Voeg de verfoplossing toe aan het zoutbad, goed roeren
 4. Dompel de stof onder in het verfbad en roer gedurende 15 minuten om een ​​gelijkmatige dekking te verzekeren. Draag rubberen handschoenen, laat de verf goed absorberen en let vooral op de naden.
 5. Laat de stof nog eens 45 minuten in het water liggen, regelmatig roeren
 6. Spoel de stof met koud water uit, totdat het water weer helder wordt
 7. Was de stof in warm water met behulp van je normale wasmiddel en laat het vervolgens drogen uit de buurt van direct zonlicht en hitte.
 8. Was de stof tijdens de eerste wasbeurten apart om overtollige verf te verwijderen.
Kun je gekleurde stoffen verven?

Ja! Maar houd rekening met de regels voor het mengen van kleuren – de originele kleur van de stof zal zich mengen met de kleur van de textielverf en zo het eindresultaat beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld blauwe verf op een rood shirt gebruikt, wordt het shirt waarschijnlijk paars.

Gerelateerde artikelen
 • Om rood van te worden: 5 DIYs om jouw garderobe te laten stralen

  Kom binnen en ontdek de coolste trends van de internationale catwalks met vijf schitterende tutorials over verven met rode textielverf. Hier lees je hoe je jouw blazer, jurk, jeans, schoenen of tas kan veranderen.

 • Twee DIYs die bewijzen dat batikken de coolste trend is waar je ooit van hebt gehoord

  Wees uniek! Ontwerp jouw eigen stoffen en geef je garderobe met deze schitterende batik tutorials een eenmalig karakter.

 • Van vaal naar optimaal: 3 manieren hoe machinewas verf jouw garderobe kan redden

  Zorg ervoor dat je relatie met je vale kleding weer op het goede spoor komt. Volg gewoon deze eenvoudige aanwijzingen om je garderobe nieuw leven in te blazen, op te frissen of een nieuw tintje te geven.